Visum

UPDATE: Vanaf 1 augustus 2019 hoef je als toerist met een Nederlandse identiteit, geen visum (ETA) aan te vragen als je naar Sri Lanka wilt reizen. De regering van Sri Lanka heeft een visumvrije periode ingesteld die waarschijnlijk zo'n 6 maanden zal duren. Met deze maatregel hoopt het land toeristen weer aan te trekken.

 

Visum Sri Lanka (ETA)

Als reiziger met Nederlandse of Belgische nationaliteit moet je in het bezit zijn van een geldig visum (Electronic Travel Authorization) om Sri Lanka in te mogen. Dit visum Sri Lanka (ETA) is zes maanden geldig. Je mag hiermee één keer het land in en hebt een maximum verblijfsduur van 30 dagen. 

Op het moment van aanvraag van je visum Sri Lanka hoeft nog geen vliegticket geboekt te zijn, maar tijdens het reizen naar Sri Lanka moet je wel je ticket terug kunnen aantonen. Naast dat je paspoort op het moment van aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig moet zijn, moet je ook kunnen aantonen over genoeg financiële middelen te beschikken om je verblijf te kunnen bekostigen.

Je kunt ook bij aankomst op Sri Lanka een visum regelen op het vliegveld van Colombo. Dit is een visa upon arrival, maar kost je 5 dollar extra en vaak is er een lange wachtrij. Ook kun je je visum verlengen, tot tweemaal toe, voor 90 dagen per keer. Bij de tweede keer moet je wel kunnen verklaren waarom je je visum verlengt. Dit doe je bij het Department of Immigration and Emigration in Colombo.

Het visum Sri Lanka kun je eventueel ook online via andere platformen aanvragen en kost je ca €50,-. Meestal heb je deze binnen één tot twee dagen binnen. Je vult het aanvraagformulier in met de juiste categorie (voor zakenreizen/toerisme/doorreizen), stuurt het op en wacht op de goedkeuring. Het werkt volledig elektronisch, dus je hoeft niet per se iets uit te printen, al is een extra kopie op zak altijd handig. Als je binnen 72 uur naar Sri Lanka moet, kun je een spoedaanvraag doen. Deze wordt gemiddeld na 23 minuten goedgekeurd. Ook kun je een visum aanvragen voor iemand anders, mits je diens paspoortgegevens hebt.