Reisadvies

Benieuwd naar het reisadvies voor Sri Lanka? Je leest het hier. Sri Lanka is een prachtig land, maar voor je ergens heen reist is het altijd goed om je in te lezen. Op het moment geldt op Sri Lanka een geel reisadvies: dat betekent “Let op: veiligheidsrisico’s.” Dit is geen negatief reisadvies, maar wel gebaseerd op enkele risico’s die we in Nederland niet gewend zijn. Check altijd van tevoren het huidige reisadvies Sri Lanka op website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Sri Lanka Reisadvies (Buitenlandse Zaken)

 

Terrorisme

Op 21 april 2019 zijn er aanslagen geweest in de hoofdstad Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Het doelwit waren luxe hotels en christelijke kerken. Door deze aanslagen is de spanning tussen bevolkingsgroepen toegenomen. Het is verstandig protesten, demonstraties of andere plekken waar veel mensen tegelijk samenkomen, te vermijden. Ook kunnen er verhoogde veiligheidscontroles zijn, bijvoorbeeld op straat, in hotels of op het vliegveld. Luister altijd naar de instructies van lokale autoriteiten. 

 

Landmijnen

In het noordoosten van Sri Lanka is veel gevochten tijdens de burgeroorlog. Er liggen nog veel geëxplodeerde explosieven. Deze gebieden kun je wel bezoeken, maar verlaat dan niet de hoofdwegen. Het gaat om alle gebieden ten noorden van de A12, die de stad Puttalam verbindt met de stad Trincomalee. En ook de districten Trincomalee, Batticaloa en Ampara rondom militaire bases.

 

Criminaliteit

Berovingen en aanrandingen komen ook voor op Sri Lanka. Wees voorzichtig op drukke plaatsen waar veel toeristen komen, met name op stranden in het zuiden. Dit geldt vooral voor alleen reizende vrouwen.

 

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet overal geaccepteerd op Sri Lanka. In Colombo is het wat toleranter, maar houdt hier toch rekening mee. Het is verder geen probleem om als homoseksueel naar Sri Lanka te gaan. Er is al 20 jaar niemand gearresteerd op basis van zijn seksualiteit. 

 

Drugs

Wees verstandig en kom op geen enkele manier in aanraking met drugs op Sri Lanka. Dit is strafbaar en het in bezit zijn van of handelen in drugs wordt hier veel zwaarder bestraft dan in Nederland, en kan zelfs tot de doodstraf leiden.

 

Verkeer

Het verkeer op Sri Lanka is, net als in de meeste Aziatische landen, druk en chaotisch. Het is een groot verschil met Nederland, en als je deze manier van rijden niet gewend bent is het af te raden om hier auto te rijden. Het is simpelweg gevaarlijk als je de lokale rijstijl en regels niet kent.

 

Algemeen

  • Vermijd sloppenwijken en de straat na zonsondergang.
  • Laat waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis en draag ook geen opvallende sieraden.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op het lichaam, zoals in een fanny pack.
  • Bewaar ook je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek.
  • Biedt geen verzet bij een overval of beroving. Geef je bezittingen direct af, want verzet leidt vaak tot meer geweld.
  • In geval van diefstal: direct aangifte doen bij de lokale politie.
  • Houd je aan de lokale regels en wetten, en respecteer de normen en waarden.
  • Fotograferen op zwaar beveiligde plekken met militairen en het fotograferen van personen in uniform is verboden op Sri Lanka. 

 

Natuurgeweld

Tijdens de regenperiodes kunnen overstromingen ontstaan. Houdt daarom altijd de actuele weerberichten in de gaten en wees alert op lokale berichtgeving rondom mogelijke veiligheidsrisico’s.