Bezienswaardigheden

Sri Lanka heeft zoveel moois te bieden… Hier een aantal bezienswaardigheden op Sri Lanka die je echt niet mag overslaan!

 

Sri Lanka bezienswaardigheden

 

Natuur

Dit tropische eiland kent een dichte jungle, uitgestrekte grasvlaktes, groene theeplantages, witte stranden, imposante bergen en indrukwekkende nationale parken. Voor een land dat iets groter is dan Nederland heeft het verrassend veel diversiteit. Exotische vogels, rondspringende aapjes, slangen, wilde buffels én grazende olifanten kom je vaak zomaar tegen. De olifanten kun je ook tijdens een safari opzoeken: hier kun je The Gathering, de grootste samenkomst van Aziatische olifanten ter wereld, meemaken. Ook spot je er luipaarden, krokodillen, herten en beren. Het landschap is perfect voor hikes en spectaculaire uitzichten met zonsopgang of -ondergang.

 

Nationale parken

 

Bezoek de nationale parken van Sri Lanka en ga op safari! Vanuit de jeep zie je gegarandeerd wilde dieren, afhankelijk van het seizoen en park waar je heen gaat. Naast een spannende tour in een prachtig gebied, weet je met dit bezoek ook zeker dat de dieren echt wild zijn en zie je geen olifanten aan kettingen.

 

Yala

Dit is het meest bekende en bezochte nationale park in het zuiden van Sri Lanka. Het bestaat uit droge vlaktes, bossen, meertjes en grenst aan zee. Je slaapt meestal in Tissamaharama en regelt een jeep vanuit hier. Verwacht wel tientallen jeeps die dagelijks door het park rijden, dus je zult zeker niet de enige zijn. Maar je hebt hier wel de grootste kans op het spotten van luipaarden, aangezien de populatie nergens anders zo groot is als hier. Ook zie je hier wilde buffels, krokodillen, herten, zwijnen, apen en vogels.

 

Minneriya

Dit is naast Yala het grootste park, en bestaat voor een groot deel uit de Minneriya Tank: een groot meer dat dient als dé verzamelplaats voor olifanten. Eén keer per jaar komen alle olifanten bij elkaar (the gathering) en heb je de kans honderden olifanten samen te zien: zowel jonge olifantjes als grote mannetjes. Daarnaast spot je hier veel buffels, herten, apen, reptielen en vogels.

 

Uduwalawe

Dit is een prachtig, wat kleiner park vol dichte bossen, meren, moerassen, de rivier de Walawe en enorme groene vlaktes. De kans op olifanten is hier het grootst. Je gaat per jeep het park in en ziet hier ook buffels, krokodillen, jakhalzen en leguanen.

 

Wilpattu

Het grootste, en een van de oudste nationale parken van Sri Lanka, ligt ten noorden van Colombo. Hier vind je grote aantallen luipaarden, lippenberen, jakhalzen, witbaardlangoeren, otters, olifanten, reptielen en exotische vogels.

 

Bundala

Bundala is het kleinste park van Sri Lanka, speciaal voor vogelliefhebbers! Je vindt hier tussen de 100 en 200 verschillende soorten tussen de meertjes, lagunes en duinen. Daarnaast is er een kleine groep olifanten en zijn er talloze krokodillen.

 

Horton plains & World’s End

Horton plains is een natuurreservaat op zo’n 2000 meter hoogte. Het landschap is heel divers en varieert hier van wijdse grasvlaktes tot dichte jungle, rotsen, heuvels en meertjes. Je vindt hier vele herten, makaken, apen, reptielen en vogels. Je kunt er een hike van 9 kilometer doen die je langs de mooiste plekjes brengt (watervallen en twee uitzichtpunten genaamd ‘(Little) Worlds’ End’). Je kijkt namelijk in een afgrond van een kilometer diep naar beneden!

 

De Pidurangala Rock

Een must is ook de (gratis) klim van de Pidurangala Rock. Deze beklim je ‘s ochtends, en na een klein uurtje over rotsen klauteren kijk je met zonsopgang uit over het imposante landschap en de Lion Rock, het achtste wereldwonder. Tip: de beroemde Lion Rock zelf kun je ook beklimmen, maar deze is vaak druk, bestaat uit trappen en kost je €25,- toegang. Ga dus voor de Pidurangala! De klim van 3 kwartier was goed te doen en het uitzicht met zonsopgang was onbetaalbaar: je voelt je als Mowgli on top of the mighty jungle.

Beklim de heilige Adam's Peak (lees: 5500 traptreden heen en terug) en kijk uit over Sri Lanka op de 2200 meter hoge top. Of beklim Ella Rock of de makkelijkere Little Adam's Peak, met een bijna even mooi uitzicht op de bergen rondom. 

 

Stranden 

Idyllische baaitjes omgeven door jungle, eindeloze witte stranden met hoge golven of gouden strandjes met hippie tentjes… 

Wat zijn de mooiste stranden van Sri Lanka? Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sri Lanka, met ruim 1500 km aan kuststrook. Op verschillende plekken kun je snorkelen en zwem je tussen de zeeschildpadden, en met excursies kun je walvissen en dolfijnen spotten. In het noordoosten bij Trincomalee, Uppuveli en Nilaveli vind je de meest ongerepte, witte stranden met de minstebezoekers. Iets zuidoostelijker ligt Arugam Bay: dé surfspot met perfecte baaitjes en golven, een hoog hippie-gehalte, relaxte vibe en de leukste strandfeestjes. Aan de zuidkust van Sri Lanka vind je prachtige gouden stranden met jungle rondom, zoals bij Hiriketiya Beach. Tot slot zijn de gouden stranden aan de zuidwest kust doorgaans het meest toeristisch, met vele restaurantjes, barretjes en surfspots voor beginners. Hier vind je de brede stranden van Mirissa Beach met makkelijke surfspots en Unawatuna Beach: goedkoop bier, palmbomen en barretjes met reggae muziek.

 

Cultuur

  • Midden in de jungle-achtige bergen van Ella doemt de beroemde Nine Arch Bridge op. Deze 24-meter hoge brug, compleet gebouwd uit rotsen, stamt uit het koloniale tijdperk en is zo’n 100 jaar oud. Omgeven door theeplantages en met ieder uur een trein die voorbij rijdt, is dit een must-see!

 

  • De mooiste treinreis ter wereld… Laat je meevoeren langs bergvalleien, theeplantages, watervallen en jungle. De deuren en ramen staan gewoon open en de trein gaat langzaam genoeg om daarvan in de opening te zitten. Tip: de route van Kandy – Ella duurt maar liefst 7 uur en is het drukst bezocht. Neem de route Ella – Nuwarah Eliyah! Dit is het mooiste stuk en scheelt je de helft aan reistijd.

 

  • Reis terug in de tijd en ontdek de culturele schatten van Sri Lanka. Dwaal door de oude tempels, ruïnes, prachtige tuinen, pelgrimsoorden en paleizen… Dit kan in Anuradhapura, Kandy & Polonnaruwa.

 

  • Go local! De Srilankanen zijn de meest oprechte, vriendelijke, behulpzame en geïnteresseerde mensen die je in Azië zult tegengekomen. Hoewel de bevolking het niet makkelijk heeft gehad met de burgeroorlogen, de tsunami van 2004 en de aanslagen met Pasen, zijn ze op geen enkele manier verbitterd. Dus leer de locals en hun cultuur kennen & ontdek de beste local spots!

     

 

Tempels

Aan religieuze schatten geen gebrek op dit eiland! Sri Lanka staat vol eeuwenoude ruïnes, enorme stoepa's, prachtige tempels, paleizen en heilige bouwwerken. 70% Van de Srilankanen is boeddhistisch, dus het is niet gek dat er zoveel religieuze plekken te vinden zijn. 

 

Dambulla

Deze plaats heeft een gouden tempel, gemaakt in 2000. De tempel is vrij kitsch geworden en ligt onderaan de bekende grottempels. Als je omhoog klimt over de trappen, vind je naast het mooie uitzicht ook de (ruim 80) grottempels, waar je schilderingen kunt bezichtigen van soms meer dan 2000 jaar oud. Ook staat hier het grootste boeddhabeeld ter wereld en staat het complex sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kandy

Deze stad staat niet alleen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook wordt hier de hoektand van Boeddha bewaard in een tempel, in een soort schatkist. Deze tempel heet de Dalada Maligawa en is de belangrijkste tempel van Sri Lanka. Het is een grootschalig complex met een gouden dak.

 

Anuradhapura

Deze oude stad barst van de Sri Lankaanse cultuur en godsdienstige gebouwen, zoals de bekende Ruwanwelisaya stoepa die is gebouwd in 140 voor Christus. Ook vind je er de Thuparama Dagoba, de oudste dagoba van Sri Lanka. Daarnaast vind je hier de heilige vijgenboom van 2000 jaar oud, de Bodhi Boom, waaronder de Boeddha zijn verlichting vond en veel offers worden gebracht.

 

Trincomalee

buddha-beeldHier staat de prachtige, kleurrijke Hindoeïstische Koneswaram tempel, die is geweid aan de god Shiva, gelegen op de Swami Rots.

 

Polonnaruwa

In het oosten ligt deze oude koningsstad, wat zo'n 800 jaar geleden het commerciële en religieuze centrum van Sri Lanka was. Dit zie je terug in de vele tempels en ruïnes die verrassend goed zijn bewaard. Een tour langs de mooiste bouwwerken is de moeite zeker waard!