Bestemmingen

West Sri-Lanka

 

Colombo

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo, en telt ruim 700.000 inwoners. Zoals veel andere Aziatische hoofdsteden, is dit een drukke stad. Je vindt er geen bijzonder mooie authentieke wijkjes, maar wolkenkrabbers en vrij lelijke gebouwen domineren het beeld. Er zijn wat markten, er is een klein strand en je vindt hier het Dutch period museum, maar echte bezienswaardigheden of een mooi, oud centrum ontbreken. 

 

Negombo

Negombo ligt dichter bij het vliegveld en is niet zo groot en hectisch als Colombo. Het is dus een fijnere plek om te overnachten als je na aankomst even wil bijkomen van je lange reis. Langs het strand vind je er vele restaurantjes en accommodaties. Je vind er ook kanalen, gebouwd door de Nederlanders in de koloniale tijd en een grote, lokale vismarkt. Verder is er niet onwijs veel te beleven, dus na een nachtje bijkomen kun je het best je reis voortzetten naar de mooiere plekjes op het eiland.


Het Hollands Kanaal in Negombo, gebouwd in de 17e eeuw door de Nederlanders.

Noord Sri-Lanka

 

Anuradhapura

Als je van een beetje cultuur en geschiedenis houdt, is deze oude koningsstad een must visit. Als belangrijke stad voor boeddhisten, vind je hier eeuwenoude ruïnes en tempels, prachtige paleizen en stoepa’s (grote koepels tot wel 92 meter hoog!). Ook vind je hier een nakomeling van de heilige Bodhi Boom, onder wie Buddha de verlichting zou hebben bereikt. Door dit openluchtmuseum is het niet gek dat Anuradhapura op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. In vergelijking met Polonnaruwa heeft Anuradhapura meer tempels en stoepa’s omdat het een echte pelgrimsstad is.  

 

Mihintale

11 km ten noordoosten van Anuradhapura ligt één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten: Mihintale. Elk jaar in juni wordt hier door duizenden pelgrims de komst van het boeddhisme herdacht. Ze klimmen dan naar de heilige bergtop, een prachtige plek met uitzicht over de jungle. Het zijn 1840 traptreden naar boven, voor als je deze klim wilt maken. Overigens is het wildreservaat van Mihintale ook het oudste beschermde wildpark ter wereld (het is hier al sinds 247 v Christus verboden om dieren te doden!).

 

Polonnaruwa

Dit is de oude hoofdstad van Sri Lanka, en kent net als Anuradhapura vele overblijfselen van historische bouwwerken. Deze duizend jaar oude ruïnes zijn verrassend goed bewaard. Polonnaruwa staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De talloze meesterwerken kun je per fiets ontdekken of per tuktuk, waarbij een gids je meer kan vertellen over de geschiedenis ervan. In vergelijking met Anuradhapura heeft Polonnaruwa meer ruïnes. 

 

Dambulla

De stad Dambulla staat bekend om de grotten van Dambulla. Deze zijn gebouwd door koning Valagam Bahu, waarna de grotten door andere koningen met 153 boeddhabeelden en hindoefiguren zijn gevuld. Bovenop de berg, met een prachtig uitzicht, liggen tempels die uit de rotsen zijn uitgehakt. Aan de voet van de berg staat de Gouden Tempel met een enorm, 30 meter hoog boeddhabeeld. Op de wanden en op het plafond zie je muurschilderingen van ruim 2000 jaar oud, die het leven van Boeddha vertellen.

 

Sigiriya

Het stadje Sigiriya staat bekend om de beroemde Leeuwenrots. Uit de dichtbegroeide jungle en bossen, waar olifanten wild langs de weg grazen, doemt een enorme, roodbruine rots op. Hoe dichter bij je komt, hoe imposanter hij wordt: zo’n 200 meter hoog plateau rijst uit boven het landschap. Bovenop bouwde koning Kasyapa aan het eind van de 5e eeuw zijn beroemde burcht en paleis mét zwembad, uitkijkend op een vergezicht van Sri Lanka. De stad heette oorspronkelijk Sinhagiri, wat leeuwenberg betekent. Er was namelijk een leeuwenkop uitgehakt in de rotsen, maar nu resten alleen de poten nog. Deze stad staat ook op de UNESCO werelderfgoed lijst. Rondom de berg liggen mooie, symmetrisch aangelegde tuinen. De rots zelf kun je beklimmen, maar dit kost €25,- per persoon en de klim bestaat uit drukke trappen vol toeristen.

De Pidurangala Rots ligt vlakbij (maar 2 kilometer verderop). Deze rots is minder bekend en daarom niet zo druk bezocht. Daarnaast is hij omgeven door een prachtige, groene omgeving en het uitzicht op het landschap mét zicht op de indrukwekkende Leeuwenrots is onbetaalbaar. Het beklimmen zelf kost je €2,50 entree en alleen het eerste deel loop je over een paar trappen, maar daarna moet je wat klauteren over rotsen. Na 30 minuten tot een uur ben je in ieder geval boven.

Voor het klimmen van beide rotsen geld dat je dit zo vroeg mogelijk moet doen. Je wilt namelijk niet een berg beklimmen wanneer de zon op haar hoogst staat en je levend verbrand. Doe zonnebrand op én trek goede schoenen aan. Regel daarnaast ook een tuktuk die je brengt en ophaalt, want het is niet veilig om op eigen houtje door de jungle te lopen. Je wilt niet zomaar tegen een wilde olifant op botsen.

 

Jaffna

Met 100.000 inwoners is Jaffna de grootste stad in Noord-Sri Lanka, maar een stuk minder druk dan bijvoorbeeld Colombo. Het ligt dichter bij India dan Colombo en verschilt dan ook sterk van de rest van Sri Lanka door de sterke Indiase invloeden. Ook wordt het weinig bezocht door toeristen. Tijdens de burgeroorlog waren veel stukken van het schiereiland jarenlang niet te bezoeken vanwege het gevaar van landmijnen en granaten. De oorlog tussen de Tamil Tigers en de regering heeft tot een duidelijk zichtbare verwoesting geleid, die nog steeds te zien is. Inmiddels weer veilig om te backpacken, wordt Jaffna langzaam maar zeker meer bezocht. Je vindt hier ook een Nederlands fort en musea. Bovendien staat hier de belangrijkste hindoetempel van het land: de Nallur Kandaswamy-tempel uit 1734. Je vindt hier muurschilderingen, zuilenhallen en een vijver. In augustus en juli wordt hier een groot hindoefeest gehouden, waarbij rijk versierde tempelwagens door de stad trekken. Daarnaast is Jaffna ook een goede plek waar vanuit naar omliggende eilandjes kan worden gereisd, zoals naar Delft. Dit is een eilandje, ver verwijderd van Sri Lanka, op 1 uur varen. Tussen de palmbomen en de witte stranden vind je hier ook nog sporen van een Nederlands fort. Als je op zoek bent naar een authentieke ervaring en een stukje geschiedenis is dit the place to be!


De beroemde Sigiriya Rock waar een vroegere koning zijn paleis op bouwde, doemt op uit de jungle van Sri Lanka.

 

Centraal/midden Sri Lanka

 

Kandy

Kandy is een cultureel stadje in de centrale, beboste bergen van Sri Lanka. Het centrum zelf is vol en druk omdat het de op een na grootste stad is. Echter is de omgeving heel groen en zijn er genoeg accommodaties te vinden die landelijk, in de groene bergen zijn gelegen. Het is een sfeervol stadje, omgeven met rivieren, maar de bezienswaardigheden zijn interessanter. Je vindt hier bijvoorbeeld de Tempel van de Tand. De tand van Boeddha, wel te verstaan. Helaas kun je deze niet zien, maar dit is wel de reden dat deze plek één van de belangrijkste spirituele plaatsen van het land is. Ook zijn enkele tempels, het Royal Palace, de botanische tuinen en het nationale museum leuk om te bezichtigen. Elk jaar in juli en augustus wordt in Kandy het Perahera festival gevierd, één van de kleurrijkste boeddhistische feesten ter wereld! Tot slot is er ook een natuurgebied genaamd Knuckles Range. Deze mistige heuvels zijn omgeven door traditionele dorpjes, watervallen, valleien, een jungle en theeplantages. Door het unieke landschap en de vele soorten zoogdieren die er leven is dit mooie natuurgebied genomineerd voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Nuwara Eliya

Zo'n 80 kilometer verderop ligt het kleine plaatsje Nuwara Eliya, aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka: de Piduratalagala. Gelegen op 1889 meter hoog, kan het hier vrij fris zijn. De groene bergen en het landschap heeft de bijnaam Little England en Hill Country gekregen. Omgeven door vele theeplantages vind je hier vele mooie, koloniale gebouwen. Het centrum is niet zo interessant, maar de omgeving des te meer.

Het beklimmen van de Pidurutalagala berg (2524 meter hoog) duurt ongeveer 3 uur en gaat over een pad omgeven door prachtige wilde bloemen. Een bezoek aan de vele theeplantages is de moeite waard, gecombineerd met de theefabriek Pedro Tea Estate, waar ze je rondleiden en alles vertellen over het hele proces rondom de theeproductie. Een aanrader is ook een bezoek aan de Ramboda Falls, de hoogste watervallen van Sri Lanka. Na een kleine klim omhoog kun je een duik nemen onderaan de prachtige waterval en genieten van het uitzicht.

Het nationale park Horton Plains ligt bovenaan de Hill Country. Als je van lange wandelingen houdt, is dit een leuke hike om te doen. De 9,5 kilometer lange tocht voert je langs weidse graslanden, groene bossen, dichte jungle en langs afgronden tot prachtige uitzichten.

 

Ella

De treinreis van Nuwara Eliya naar Ella is de mooiste reis op Sri Lanka die je niet mag missen. Een beter uitzicht op de theeplantages, naaldbossen, diepe dalen en kleine bergdorpjes krijg je niet. Ella is het meest toeristische stadje in de bergen. Gelukkig is het toerisme niet ten koste gaan van de authentieke sfeer en de prachtige natuur. Het bestaat uit één hoofdstraatje met wat winkeltjes en restaurants en er hangt een relaxte sfeer. De koele bergtemperatuur maakt het mogelijk hier mooie hikes te doen. Aan magische uitzichten geen gebrek! Zoals het uitzicht op Ella Gap, een diepe kloof die door Ella Rock en Little Adam’s Peak wordt begrensd, en meer dan 900 meter lager kun je hier de zuidelijke kustvlakte zien.

Beklim de heilige Adam's Peak (5500 traptreden heen en terug) en kijk uit over Sri Lanka op de 2200 meter hoge top. Of beklim Ella Rock, een vrij pittige hike van minimaal 4 uur heen en terug. Of hike in een klein uurtje naar de makkelijkere Little Adam's Peak, een lichte wandeling die door theeplantages en bergen loopt, tot de steile trappen leiden tot een panoramisch uitzicht op de bergen.

Ook de Ravana Waterval is een bezoekje waard! Deze is 25 meter hoog en ook geschikt om onderaan in te zwemmen. De beroemde Nine Arch Bridge, een 24 meter hoge brug gebouwd in de koloniale tijd, doemt op uit de jungle en is ook zeker een must visit! In Ella zelf zitten genoeg leuke guesthouses en hostels om te overnachten!


Na een lange klim wacht dit betoverende uitzicht je op aan de top van Adam's Peak.

 

Oost Sri Lanka

 

Trincomalee

Trincomalee ligt in het noordwesten van Sri Lanka en heeft een grote, natuurlijke haven. Deze zeer oude stad heeft beschutte zandstranden en is vooral een goede stop om de meest ongerepte stranden van het eiland te bezoeken. Ook hier vind je een goed bewaard Nederlands fort: Fort Frederick, gebouwd in 1676. Daarnaast heb je nu weer de kans om de levendige, overdekte vismarkt te bezoeken die jarenlang stil heeft gelegen vanwege de burgeroorlog. Trincomalee zelf is niet zo interessant op zich, maar ten noorden van de stad liggen een aantal paradijselijke stranden. Uppuveli ligt op 5 kilometer van Trincomalee en iets verder nog ligt Nilaveli. Beiden hebben brede, parelwitte stranden, wuivende palmbomen en een turquoise zee. Doordat de stranden niet zo druk bezocht zijn heb je hier alle ruimte. Er zijn genoeg accommodaties waarvan veel betaalbare direct op het strand, waarbij je zo vanuit je bed de heerlijke zee in loopt… Je kunt er ook goed duiken en snorkelen. Daarnaast worden er veel tours naar Pigeon Island georganiseerd, een voor de kust gelegen eiland dat wordt omringd door koraalrif en tropische vissen. Jammer genoeg is het koraal wel aangetast en beschadigd door de stromen toeristen van afgelopen jaren.

 

Arugam Bay

Dit is zonder twijfel de beste surfspot van het land! Arugam Bay is een maanvormige baai in het oosten van Sri Lanka. Met maar een paar honderd inwoners, lange zandstranden en omringd door lagunes en prachtige groene natuur, begrijp je dat dit een populaire spot is. Gelukkig is de relaxte sfeer behouden en is er, naast de gezellige barretjes en leuke winkeltjes, geen grote bebouwing bijgekomen. De beste periode om hierheen te gaan is april tot en met september omdat de golven en het weer dan het best zijn. Buiten dit seizoen kun je ook gaan, maar dan is het heel rustig en is veel gesloten. Zowel voor beginners als gevorderden zijn er genoeg spots om te surfen: check ze hier. Overal kun je een board huren of lessen nemen. Ook als je niet surft, is dit een heel leuke bestemming vanwege de vele hippe barretjes, de goede eettentjes, de mooie stranden, de natuur en de leuke strandfeestjes! Voor strandfeestjes moet je zijn bij Friends Indeed, Whiskey Point of Mambo’s. Ook wordt er overal yoga gegeven, een heerlijke manier om je dag te beginnen of te eindigen. Tip: verblijf in de beach cabanas en loop vanuit je huisje direct naar de blauwe zee.

De wegen in en rondom Arugam Bay zijn heel goed, dus dit is de perfecte plek om een scooter te huren en de omgeving te verkennen. Pas op als je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat van de wegen afdwaalt, want er lopen hier gewoon olifanten rond! Ook moet je nooit zwemmen in de lagunes, hoe aantrekkelijk ze er ook uitzien… Want dat vinden krokodillen namelijk ook. Je kunt overigens ook een Lagoon safari doen om de krokodillen, olifanten, apen en vogels te zien. Voor een mooi uitzicht kun je Elephant Rock beklimmen voor een prachtig uitzicht over de hele kustlijn van Arugam Bay! Dit is vooral mooi met zonsondergang.

Handig om te weten: ondanks de surfcultuur is Arugam Bay nog steeds een conservatief moslimdorp. Het wordt dus niet gewaardeerd als je in bikini of shorts over straat loopt!

 

Pottuvil

Als je de drukte van Arugam Bay even wilt vermijden, kun je ook in het noordelijker gelegen dorpje Pottuvil verblijven. Hier zit je het dichtst bij Whiskey Point, dus als je van plan bent hier veel te surfen is dit een goede plek. Verder is er echter niet zoveel te doen in het dorpje zelf. Maar als je verder rijdt naar het noorden, kom je langs prachtige natuur met diverse meren en rivieren. De kans op olifanten, krokodillen en exotische watervogels is hier groot. Er worden hier veel tours per boot gedaan waarmee je door de mangroves, bomen en begroeiing die half in het water groeit, kunt varen.

 

Batticaloa

Deze oude maar levendige stad ligt tussen Trincomalee en Arugam Bay aan de oostkust van het eiland en vormt een prima tussenstop. Je vindt hier brede zandstranden en ronde baaien met kokospalmen. Het fort dat je hier nog kunt zien stamt uit 1602, dat toen is gebouwd door de Portugezen, en later is bezet door de Nederlanders. Vanaf de eeuwenoude verdedigingsmuren heb je zicht over de lagunes rondom Batticaloa. Vaar met een bootje en aanschouw de talloze kleine eilandjes, grote mangrovebossen en de vissers in traditionele bootjes. Ook Passekudah en Kalkudag, 30 kilometer boven Batticaloa, staan bekend om de mooie stranden. Vanwege de burgeroorlog is het hier ook een tijd stil geweest, maar daar komt langzamerhand verandering in.


Vanaf Nilaveli bij Trincomalee pak je zo een bootje naar Pigeon Island, waar je prachtig kan duiken.

 

Zuidwest Sri Lanka

De zuidwestkust is, naast het meest dichtbevolkte deel, ook het meest toeristische gedeelte van Sri Lanka. Het beste seizoen voor deze kuststrook is van november tot en met maart: dat valt buiten het regenseizoen en dan zijn alle leuke spots! 

 

Mirissa

Het fijne van Mirissa is dat het een heel relaxte sfeer heeft, ondanks dat het aan een drukke weg ligt. Het plaatsje zelf bestaat eigenlijk uit een hoofdweg met winkeltjes en restaurantjes. De ronde baai erachter heeft een gouden zandstrand en is bedekt met talloze visrestaurants. In de zee hier kun je zwemmen, surfen en snorkelen. Bezoek Secret Beach voor een wat kleinere, gezellige spot. Je vindt hier veel backpackers en hostels, en in het hoogseizoen zijn hier ook veel feestjes te vinden. Echter is het de laatste jaren een steeds toeristischere plek geworden en verpest de bebouwing het uitzicht.

Vanuit Mirissa kun je per scooter makkelijk de zuidelijker gelegen stadjes bezoeken als een leuke dagtrip. Als je langs de kust rijdt, vooral ‘s ochtends, heb je kans om de steltvissers te zien. Deze lokale vissers zitten op houten bamboepalen om zo in zee te kunnen vissen. Maar wat ooit een traditioneel gebruik was, is nu een toeristische trekpleister geworden. Je kunt deze mannen dan ook niet fotograferen zonder geld te geven.

Waar Mirissa ook bekend om staat, is het spotten van walvissen. Hiervoor is het beste seizoen van november tot en met april. Doe wel goed onderzoek voor je een tour boekt, want vele boten jagen de walvissen op, waar je natuurlijk niet aan wilt bijdragen bij het zien van deze prachtige zoogdieren.

 

Unawatuna

Een leuke, maar toeristische plek in het zuidwesten is Unawatuna. Het is een erg populaire plek geworden voor reizigers en backpackers, wat de locatie niet ten goede is gekomen. Het uitzicht op de baai wordt belemmerd door de vele hotels. Het strand is ook niet het mooiste van Sri Lanka, maar is prima geschikt om een drankje te doen. Wil je lekker zwemmen en zonnen? Ga dan naar Jungle Beach, een prachtig klein strandje op een kwartiertje lopen van Unawatuna. Of ga naar Dalawella Beach, ook een prachtig strand met goud zand, waar veel zeeschildpadden zwemmen! Snorkelen is dan ook erg leuk hier. Bovendien vind je hier een beach swing: een lang stuk touw dat uit de palmbomen naar beneden hangt, waaraan je voor een foto heen en weer over het strand kunt slingeren. Een andere leuke fotospot is de Frog Rock, een grote rots in de vorm van een kikker, die zich voor het Rockside Cabanas Hotel op het strand bevindt. Aan de Yaddehimulla Road zitten genoeg hippe tentjes om lekker te eten of van een cocktail te genieten.

 

Hikkaduwa

Sinds de jaren '70 is Hikkaduwa een populaire bestemming. Van het hippie dorpje dat het ooit was is echter weinig overgebleven. Naast de bizar drukke Colombo – Galle Road die door het dorpje loopt, draagt de volgebouwde strook van hotels, winkeltjes en guesthouses niet bepaald bij aan het mooie uitzicht. Ook is het koraal beschadigd en ontstond er erosie aan het strand, waar de regering nu hard mee bezig is om de boel weer op te knappen. Het strand zal zeker niet de mooiste zijn die je op dit eiland tegenkomt, maar je kunt er wel leuk surfen. Het beste seizoen hiervoor is november tot en met april, en het is zowel voor beginners als gevorderden goed te doen. Ook kun je op Hikkaduwa Beach prima snorkelen. ‘s Avonds wordt er vaak vuurwerk afgestoken op het strand, om aan te geven waar die avond het dak eraf wordt gefeest! Om de volgende dag toch fris te beginnen, kun je hier overal yoga lessen volgen. Al met al is het niet de mooiste, maar op zich een prima stop op Sri Lanka als je lekker op het strand wilt luieren, cocktails wilt drinken en graag nieuwe mensen ontmoet. 

 

Weligama

Weligama betekent Sandy Village, en is een heerlijke surfspot voor beginners door de lange, brede stranden met rustige golven. Langs het strand vind je vele surf rentals, en je bent zeker niet de enige die hier zijn eerste golven pakt. De Tiki Bar is leuk om te relaxen en feestjes te pakken, maar verder is er niet bijzonder veel te doen. Daarom is een middagje naar dit strand ook een prima idee, omdat het dicht bij de omliggende dorpjes in het zuidwesten ligt!

 

Midigama & Ahangama

Het kleinere broertje van Weligama is Midigama, een super klein dorpje, of eigenlijk meer een straat, waar je in 10 minuutjes doorheen wandelt. Het heeft een heerlijke baai en ook dit strand is perfect voor beginners om te surfen. Ook voor gevorderden zijn er een aantal spots, en ze zijn allen op loopafstand van elkaar. Er is één hoofdweg met verschillende restaurants en winkels, maar er is bijvoorbeeld geen ATM. Het beste is om een scooter te huren en de zuidwestelijke plaatsjes te verkennen aangezien ze allemaal dicht bij elkaar liggen. Voor een relaxte sfeer, zwemmen, snorkelen en surfen is dit rustige stadje een heerlijke plek om te vertoeven.

Veel surfers verblijven in Ahangama, het naastgelegen dorpje. Ook hier heb je goede golven voor beginners, en een aantal accommodaties. Ahangama is nog minder bekend en bezocht dan Midigama, dus misschien heb je dit surfparadijs wel voor jezelf…

 

Hiriketiya

Als liefde op het eerste gezicht bestaat, heet het Hiriketiya. Of Dikwella, zoals de locals zeggen. In dit kleine plaatsje is het mooiste strand van Sri Lanka verstopt. Een perfect ronde, hele kleine baai, omgeven door palmbomen en jungle met kraakhelder, turquoise water en een heerlijk zandstrand… De golven zijn voor zowel beginners als gevorderden geschikt, en met de jungle op de achtergrond is dit een prachtige plek om golven te pakken! Je kunt ook doorlopen naar de volgende baai, die wat groter maar minder indrukwekkend is. In beide baaien is er een spot met een touw aan een palmboom, om je een echte Tarzan of Jane in de jungle te voelen. Met geweldige tentjes om te eten in de buurt, veel yoga spots en een heerlijke sfeer is dit één van de meest relaxte plekken om te verblijven. Juist het kleinschalige en ongerepte maakt het een waar paradijs. Pssst… niet door vertellen! Tip: Bezoek de Dondra Lighthouse, een 49 meter hoge, achthoekige witte vuurtoren die één van de hoogste van Zuidoost-Azië is. Gelegen in de punt van een baai en omgeven door palmbomen en vele vogels, is dit zeker een bezoekje waard voordat je verder reist!

 

Talalla

Over hidden gems gesproken… Talalla is een baai die een sterk ongerept karakter heeft door het gebrek aan (massa)toerisme. Het is een vergelijkbare baai als die van Hiriketiya Beach, maar dan groter en met een breder strand. Het is iets minder intiem, maar net zo mooi door de tropische begroeiing langs het strand en de kleine vissersbootjes her en der verspreid. Het turquoise water heeft geen echte golven om te surfen, dus is deze baai perfect om helemaal tot rust te komen, want de kans is groot dat je ‘m voor jezelf hebt…

 

Matara

Matara is een plaatsje aan de zuidkust van Sri Lanka, wat een prima tussenstop voor een dagje kan zijn. Er is wederom Nederlandse architectuur te vinden zoals een Nederlands fort. Ook kun je bij Polhena Beach goed snorkelen. Het uitzicht is niet heel bijzonder, maar er zijn veel zeeschildpadden dus de kans is heel groot dat je er eentje tegenkomt. Verder is de Doctor’s House een leuke plek om heen te gaan; hier wordt vaak goede muziek gedraaid, je kunt er heerlijk eten en dansen tot in de vroege uurtjes.

 

Tissamaharama

Dit kleine plaatsje op het platteland wordt ook wel Tissa genoemd. Als je er doorheen rijdt, vind je vooral veel rijstvelden, omzoomd met palmbomen, een prachtig meer en een laid-back sfeer. Vanwege de ligging dicht bij het Yala National Park is dit een prima tussenstop als je een safari gepland hebt. Niet te missen is de Tissa Dagoba: een grote, witte stoepa die met zijn 55 meter hoogte het landschap siert. De entree is gratis en de weg erheen prachtig, door de rijstvelden en langs een smalle rivier. Langs het enorme, sprookjesachtige meer loopt een voetpad waar je een mooi zicht hebt op de vogels en lokale vissers die hier dagelijks te vinden zijn. Er zijn veel mooie accomodaties te vinden te midden van de rijstvelden: geniet hier van de rust en de relaxte sfeer!

 

Tangalla

Tangalla (niet te verwarren met Talalla) ligt ten oosten van het zuidwestelijke gedeelte van Sri Lanka. Het is een weinig bezocht plaatsje zonder veel toerisme, dus als je iets rustigers zoekt dan Mirissa of Unuwatuna, dan is dit de place to be! Er zijn verschillende stranden te vinden. Goyambokka Beach is een vrij breed zandstrand, bedekt met palmbomen en rotsen in het water en dat heerlijk is om te zwemmen en te zonnen. Medilla Beach en Medaketiya Beach zijn nog twee, wat minder drukke, mooie zandstranden. Silent Beach is de naam die locals gebruiken voor het Amanwella strand: een klein, verstopt baaitje. Het is prachtig, maar de golven kunnen sterk zijn dus zwemmen kan gevaarlijk zijn. Dat geldt trouwens voor heel Tangalle, maar dat maakt dit plaatsje echter wel weer leuk om te surfen! Het beste is gewoon op pad te gaan (of er juist vanaf te dwalen) en de mooiste, verstopte strandjes hier te ontdekken.

 

Galle

Galle was de belangrijkste haven van Sri Lanka vóór Colombo, die sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De architectuur en kunstnijverheid hier is zeker een bezichtiging waard en eigenlijk wel een must visit als Nederlander. Het fort dat door de Nederlanders in 1636 is gebouwd heeft metersdikke stadsmuren, bronzen kanonnen en een witte vuurtoren. Je zult ook veel Nederlandse plaatsnamen en gebouwen, zoals kerken, tegenkomen. Ook zijn er een paar strandjes, aangezien het omringd is door zee. En in de ommuurde binnenstad vind je authentieke gebouwen en smalle straatjes vol met leuke winkeltjes. Kleurrijke, koloniale gebouwen zijn opgevrolijkt met hippe eettentjes en boetiekjes. Er heerst een relaxte sfeer en er is nog geen massatoerisme, dus het is een heel gemoedelijk stadje. Galle is dan ook leuk om mee te eindigen, zodat je nog even souvenirs kunt inslaan voor je naar huis gaat. Dwaal door de straten en laat je verrassen door alle leuke tentjes met handgemaakte producten en stijlvolle inrichtingen die je hier tegenkomt!

De kleine, verscholen baai van Hiriketiya Beach, omringd met jungle en vissersbootjes.