Algemene info

Op deze pagina vind je alle informatie over Sri Lanka!

 

Informatie Sri Lanka


Geld Sri Lanka & Valuta

Het geld op Sri Lanka heeft als valuta de Sri Lankaanse roepieDe valuta op Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR), niet te verwarren met de Indiaanse roepie. Zorg bij aankomst dat je de huidige wisselkoers van de valuta op Sri Lanka checkt en voldoende geld opneemt om niet te vaak te hoeven pinnen. Per keer dat je geld pint op Sri Lanka worden er namelijk kosten berekent, dus kun je dit het beste zo min mogelijk doen. Daarnaast is het gebruik van creditcards wel mogelijk in hotels en duurdere restaurants, maar dit is verder gelimiteerd, dus is contant geld op Sri Lanka altijd handiger. Zet je Nederlandse pinpas van tevoren op ‘wereldstand’. Elke stad heeft wel een aantal pinautomaten, maar daarbuiten zijn er niet zoveel te vinden. 

Fooien zijn vaak gewenst en gebruikelijk op Sri Lanka. Niet alleen in restaurants, maar ook kamermeisjes, taxichauffeurs of gidsen kun je een fooi geven. Ook is afdingen een must! Vaak kun je tot de helft van de prijs afkrijgen.

Omdat Sri Lanka een relatief arm land is, liggen de prijzen vergeleken met Nederland en Europa veel lager. Een maaltijd heb je al voor een paar euro, en in de wat luxere restaurants kun je eten voor €5,- à €10,-. Een fles water en een trein- of buskaartje kosten je nog geen €0,50. Sri Lanka heeft in verhouding tot andere Aziatische landen wat minder hostels/slaapzalen, dus ben je nog goedkoper uit als je iemand hebt om de kosten van een kamer of accommodatie mee te delen. Het duurste is de toegang tot bezienswaardigheden. Voor nationale parken betaal je vaak al €25,- aan toegang, en zo ook voor het beklimmen van de Sigiriya Rock. Dit hangt echter van je persoonlijke voorkeur af, er zijn ook andere bergen te beklimmen die gratis zijn.

 

Medisch

Hoe fit je ook bent, reizen zonder verzekerd te zijn tegen medische problemen is een groot risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje, óók in het buitenland, dus sluit altijd eerst een goede reisverzekering af! Dan ga je met een veel veiliger gevoel lekker op reis.

Wat ook altijd handig is om bij je te hebben, is een kleine EHBO-kit met bijvoorbeeld verband, pleisters, een pincet, schaartje, ontsmettingsmiddel, tekenpincet, paracetamol en ORS (Oral Rehydration Solutions). Dit laatste is een mengsel van zouten en suikers, die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vocht vast te houden. Dit voorkomt uitdroging bij extreem vochtverlies, zoals diarree. Altijd handig om bij je te hebben!

 

In geval van nood

Mocht er echt iets ernstigs gebeuren en is er medisch-specialistische zorg of een ziekenhuisopname nodig, neem dan eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij. Zij helpen je verder. In Colombo zijn er goede ziekenhuizen en privéklinieken te vinden die de beste zorg van het land bieden. Wat altijd handig is, is belangrijke nummers in je telefoon te zetten voordat je naar Sri Lanka reist. De volgende nummers worden daar gebruikt in geval van nood:

  • Algemeen alarmnummer: 119 
  • Politie: 011 24 33 333 (alarmlijn), 011 24 21 111 (hoofdkantoor)
  • Toeristenpolitie: 011 242 1451
  • Ambulance: 1990
  • Brandweer: 110
  • Nederlandse Ambassade in Colombo: +94112510200 
  • Nederlands Ministerie van buitenlandse zaken: +31247247247
  • Nummer van je verzekeringsmaatschappij


Sri Lanka Inentingen

Als je binnen 7 dagen voor aankomst op Sri Lanka in een Afrikaans of Zuid-Amerikaans land bent geweest waar gele koorts voorkomt, moet je voor je aankomt op Sri Lanka inentingen halen. 

Daarnaast worden sowieso voor een bezoek aan Sri Lanka inentingen aangeraden, waaronder: DTP (Difterie, tetanus, polio), Hepatitis A en BMR (mazelen). Als je langer dan twee weken blijft, wordt een inenting tegen buiktyfus ook aangeraden. Blijf je meerdere maanden, dan moet je je ook laten inenten tegen Hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Voor specifieke informatie over inentingen voor Sri Lanka kun je altijd je huisarts of de GGD contacten.

 

Sri Lanka Malaria

Wat kun je doen op Sri Lanka tegen malaria? De muggen op Sri Lanka verspreiden geen malaria. Muggenbeten hier zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. DEET is sowieso handig om je te beschermen tegen muggen en andere insecten. Er zijn verschillende sterkten van dit middel op de markt die voor 5 tot 10 uur werken. De muggen kunnen wel andere ziektes kunnen overbrengen zoals dengue, chikungunya of zika. Er zijn geen vaccinaties of medicijnen tegen deze ziektes, dus het is belangrijk om deze muggenbeten te voorkomen. Met DEET kom je een heel eind, maar ook het aanzetten van airco (muggen haten wind) en het dragen van bedekkende, wijde kleding zijn oplossingen. Klamboes zijn er veel op Sri Lanka, maar niet overal. Er komt dus op Sri Lanka geen malaria voor! 

 

Diarree

Van alle ziektes die je kunt oplopen, is reizigersdiarree de meest voorkomende op Sri Lanka. Je komt aan op dit tropische eiland, de zon schijnt lekker, je drinkt wat smoothies en eet typisch Sri Lankaans eten… En de volgende dag breng je vooral door op de wc. Je bent niet de enige die dit scenario ooit zal moeten doorstaan! De oorzaak van diarree zijn ziektekiemen die je binnen kunt krijgen door eten en/of drinken dat vervuild is met bacteriën, virussen of parasieten. Dit komt vaker voor onder primitieve omstandigheden (al kun je het ook in een goed hotel oplopen) en een tropisch klimaat. Maar ook een verandering van ritme en ander voedsel kan de oorzaak zijn. Als je meer dan drie keer in 24 uur dunne ontlasting hebt, gepaard met koorts, krampen of misselijkheid, spreek je van reizigersdiarree. Als het zover is, zorg dan dat je niet uitgedroogd raakt! Wanneer je lichaam meer vocht, zouten en suikers verliest dan het binnenkrijgt, droog je uit en wordt je slap. Je kunt dit tegengaan door veel te drinken, waaronder een ORS-oplossing, die mineralen en suikers bevatten om weer aan te vullen. Bouillon of frisdranken zonder koolzuur zijn ook een oplossing. Als je darmen echt niet ophouden en je moet reizen, kun je ze stil leggen door Loperamide of Imodium te nemen. Dit lost het probleem echter niet op en kan weer zorgen voor een darmverstopping. Het beste is om het letterlijk uit te zitten… 

Tip: probeer bij aankomst niet teveel te plannen en gun je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, tijdzone en het klimaat. Rust veel uit en probeer daarna vroeg op te staan, wanneer de ochtendtemperatuur nog het aangenaamst is. Door uitgerust te zijn houd je de meeste energie over om het land te ontdekken.

 

Zonnebrand

De zon op Sri Lanka is vele malen sterker dan die in Nederland, en zelfs als het bewolkt is kun je snel verbranden. Over het algemeen duurt het ongeveer 2 weken voordat het lichaam zich goed heeft aangepast aan een heet klimaat, en het opzwellen van voeten of enkels door de warmte komt dan ook veel voor. Zorg dat je altijd zonnebrand met een hoge factor (30+) bij je draagt, evenals een fles water. Laat je lichaam rustig wennen aan de zon en vermijd de eerste dagen lange uren in de volle zon! Niets is vervelender dan je eerste dagen al verbranden en daar vervolgens de rest van je vakantie last van hebben. Voorkom dus de heetste uren van de dag (van 10:00 tot 14:00), of draag een hoed en drink veel. Zodra je een zonnesteek vermoed (duizeligheid, hoofdpijn), zoek dan de schaduw op en rust uit. Van een flinke zonnesteek kun je je erg ziek voelen.

 

Legionella

In stilstaand water van zo’n 25 – 50 graden kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Door elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk direct door de afvoer te laten lopen, bestrijd je deze bacterie. Probeer hier dus een gewoonte van te maken, mocht je een warmwaterkraan tegenkomen bij je accommodatie. 

Tot slot; tampons en zonnebrand zijn moeilijk verkrijgbaar op Sri Lanka. Zorg dat je deze voldoende meeneemt van te voren! Ook is een extra setje lenzen (vloeistof) altijd handig. 

 

Drinken & eten Sri Lanka

Het eten op Sri Lanka bestaat veelal uit kleurrijke curry's

Het eten op Sri Lanka kent veel gerechten met rijst (vanwege de vele rijstvelden geen verrassing) en vis. De rice & curry staat hier met stip bovenaan als favoriet. Deze vind je er in alle varianten: groentencurry’s, pompoencurry’s, vleescurry’s en viscurry’s… Met kokos, dahl, brood en vele bakjes groenten. Daarnaast is het eten op Sri Lanka, zeker in verhouding met Nederland maar ook met andere Aziatische landen, vrij pittig.

Omdat er in vergelijking met andere Aziatische landen minder eettentjes op straat te vinden zijn, zul je waarschijnlijk vaker bij je accommodatie eten op Sri Lanka. Je zult er veel gezond eten vinden zoals rice & curry's, maar ook veel groenten, dahl (linzen), rijst, roti, noedels en kokos pannenkoekjes. Kottu is een lokale specialiteit die je ook moet proberen! Dit is een mix van rotti, ei, ui, knoflook en groenten die door lokale bewoners in kleien glazen hokjes in een razend tempo wordt fijngehakt. Vegetarisch eten op Sri Lanka is geen probleem en verse vis is ook overal te vinden. Westers eten is in de toeristischere plekken ook geen probleem, en als ontbijt krijg je in hotels vaak brood, jam, eieren, worstjes met thee en vruchtensap. Het westerse eten is natuurlijk niet te vergelijken met dat van ons en nooit zo goed als het lokale eten! 

Het water uit de kraan is niet geschikt om te drinken! Je bent dus aangewezen op de flessen drinkwater die je overal kan krijgen.
Fruit groeit hier overal aan de bomen, en zal je dus vaak tijdens je maaltijden tegenkomen. Vruchtensapjes & smoothie bowls in overvloed daarom! Je vind hier de meest exotische vruchten zoals watermeloen, mango, rambutan, papaja, ananas, banaan, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen en doerian. 

 

Sri Lanka Vervoer

Veel mensen laten een vakantie voor zich uitstippelen, maar Sri Lanka is juist een land waar je prima zelf kan uitvinden waar je heen gaat. Ter plekke verplaats je je gemakkelijk per taxi, tuktuk, bus of trein.

Er zijn twee soorten bussen op Sri Lanka. De eerste zijn de staatsbussen (CBT), die veel worden gebruikt door locals. Dit zijn oude, oncomfortabele bussen, zitten vaak tjokvol en rijden als gekken. Je moet ook je backpack op schoot nemen, maar een urenlange rit dwars door Sri Lanka kost je vaak nog geen euro. Daarnaast heb je privébussen, dit zijn een soort touringcars met airco en gaan een stuk sneller, maar hiervoor betaal je ook het dubbele van staatsbussen.

Voor treinritten betaal je ook gemiddeld een paar euro, en dit is een relaxte manier om het prachtige landschap aan je voorbij te zien gaan. Het is een beetje afhankelijk van welke klasse je wilt reizen: de eerste klas is met airco, de tweede klasse heeft bedjes en de derde klasse is het goedkoopst en daarom ook het drukst. Maar over het algemeen heb je in de trein veel ruimte en lucht omdat de ramen en deuren altijd open staan. In het hoogseizoen is het handig om van tevoren treinkaartjes te boeken vanwege de drukte en de populaire treinreis Kandy – Ella. 

Tuktuk's zijn top voor korte afstanden, maar hier moet je wel goed voor afdingen! De tuktuk-chauffeurs zijn berucht om hun prijs-tactieken.

En tot slot zijn taxi's het veiligst en snelst, maar ook het duurst. Tip: probeer taxi's te delen, dan zijn ze goedkoper! Hiervoor heb je ook Facebook groepen (zoals Sri Lanka Taxi Share) waar je een berichtje kunt plaatsen om een taxi te delen of prijzen te vragen. Hier krijg je vaak veel antwoorden op, ook van taxichauffeurs. Ook heb je de app PickMe, een variant op Uber, waarop je een richtprijs kunt zien voor de route die je wil afleggen.

 

Taal Sri Lanka

Welke taal spreken ze op Sri Lanka?De officiële taal van Sri Lanka is Singalees (Sinhala), of het Tamil, wat ook in Zuid-India wordt gesproken, en Engels. De taal op Sri Lanka is moeilijk te ontcijferen, omdat het uit veel onbekende tekens bestaat. De meeste mensen op Sri Lanka kunnen wel redelijk tot goed Engels, dus als reiziger hoef je je daar niet druk om te maken. Ook worden veel verkeersborden en plaatsnamen in het Engels aangegeven. 

 

Geschiedenis Sri Lanka

De eerste inwoners

De eerste bewoners van Sri Lanka, oftewel Ceylon, waren het nomadenvolk van de Wedda’s, die verwant waren aan volken uit de jungle van Zuid-India en aboriginals uit Australië. In de 6e eeuw voor Christus arriveerden de Singhali, en zo ontstonden rond Anuradahapura de eerste beschavingen. Het boeddhisme werd ingevoerd. Enkele eeuwen erna kwamen de Tamils, een volk uit Zuid-India. Eeuw na eeuw probeerden zij tevergeefs het boeddhistische geloof te verdringen. Rond de 11e eeuw stichtten de Tamils een koninkrijk rond Jaffna. Over en weer werd er aangevallen, en in de loop der tijd werden de Singalezen naar het zuiden gedreven.

 

De Portugezen arriveerden

In 1505 kwamen de Portugezen aan op Sri Lanka, op zoek naar nieuwe handelsgebieden. Maar al snel namen zij de kustgebieden in bezit en probeerden ze de bevolking te bekeren tot het katholieke geloof, waarbij vele tempels werden verwoest. Desondanks hebben de Portugezen Sri Lanka niet helemaal weten te veroveren, want vooral Kandy hield lang stand in hun strijd tegen de Portugezen en hun katholieke geloof.

 

De Hollanders

In 1602 kwamen ook de Hollanders naar Sri Lanka, en bezetten enkele havenplaatsen. De Portugezen verlieten het eiland in 1658, maar hun forten en vele kerken die ze hebben achtergelaten op het eiland doen nog denken aan hun tijd. De heerschappij van de Hollanders heeft niet langer dan 140 jaar geduurd, maar was niettemin van grote invloed. Sri Lanka, of het toenmalige Ceylon, werd namelijk de op één na belangrijkste VOC-vestiging. De forten, kanalen en protestantse kerken uit deze tijd zijn nog steeds te zien.

 

De Britten

In 1802 kwamen de Engelsen naar het eiland en werd Ceylon een Britse kroonkolonie. Ze legden wegen en spoorlijnen aan, bevorderden de landbouw, bestreden ziekten en legden veel plantages aan. Veel Singalezen waren niet bereid de zware handarbeid op de theeplantages te verrichten, waardoor de Britten Tamils uit Zuid-India haalden voor dit werk. Door hun grote verschil in cultuur, godsdienst en hun welwillendheid om voor de Britten te werken, groeide er al snel een afkeer tegen hen bij veel Singalezen. De Britten weigerden echter iets te doen aan de groeiende spanningen tussen de Singalezen en Tamils. Met hun komst was niet alleen het populaire cricket spel op Sri Lanka geboren, maar ook een groot etnisch probleem.

 

Spanningen & onafhankelijkheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sri Lanka een belangrijke basis voor de geallieerden en werden de Britse bases bij Colombo en Trincomalee gebombardeerd, maar verder werd het eiland niet bezet. Op 4 februari 1948 werd de kolonie echter officieel onafhankelijk en eindigde het Engelse tijdperk. Het land heette nu Dominion Ceylon. De onafhankelijke regering trok het staatsburgerschap en stemrecht in van de Tamil, in de jaren 50 werd het Singalees de enige officiële taal. In 1972 werd Ceylon een republiek en werd de naam officieel Sri Lanka. Vanaf 1980 werden de botsingen tussen Singalezen en Tamils steeds erger, en namen de spanningen en het geweld met de jaren toe. Over en weer werd er aangevallen en wraak genomen. Vooral Colombo, de westkust en het centrum van het land leden grote schade door aanslagen, brandstichtingen en terroristische acties. Vredesacties hielden geen stand en onderhandelingen liepen stuk. De regering ging zich ermee bemoeien in 1987 en vocht tegen de radicale Tamil Tijgers, die volledige onafhankelijkheid eisten in de provincie Jaffna. Deze militaire actie zorgde voor het vallen van vele granaten in dit gebied. De onrust bleef echter bestaan en er vonden veel politionele acties plaats. De regering kondigde in 1990 een totale oorlog tegen de Tamil Tigers af, waarop Jaffna regelmatig gebombardeerd werd. De Tamil-extremisten vermoordden ook grote aantallen moslims in een poging hun noordoostelijke territorium ‘etnisch te zuiveren’, waarop de moslims weer wraak namen. In deze voortdurende burgeroorlog kwamen tienduizenden mensen om als gevolg van het geweld.

Pas in 2002 begonnen de vredesonderhandelingen, die gestaag maar niet makkelijk vorderden. Een veel groter probleem ontstond echter toen op 26 december 2004 de enorme tsunami het eiland overspoelde, waarbij meer dan 30.000 inwoners omkwamen. Nog eens duizenden mensen raakten dakloos, gewond of wees. In plaats van een verzoening onder deze gruwelijke omstandigheden, namen de spanningen juist nog meer toe. Tussen de Singalezen en Tamils ontstond ruzie over de heropbouw en de verdeling van de hulpgoederen. Na de daaropvolgende presidentsverkiezing van 2005 werd er in 2007 een groot offensief gelanceerd door de regeringstroepen, waarbij de Tamil Tigers verdreven werden uit het noordoosten. Hiermee kwam er een einde aan de burgeroorlog, maar zonder echte oplossing van het etnische conflict. 

Met het einde van de burgeroorlog werd Sri Lanka snel populairder als vakantiebestemming onder toeristen. Het herstellen van de infrastructuur werd langzaam maar zeker in gang gezet, en met een jaarlijkse toename van 20% aan toeristen werd het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor het eiland. Sri Lanka was net door de Lonely Planet verkozen als de nummer één toeristenbestemming ter wereld, toen de terroristische aanslagen met Pasen in april 2019 werden gepleegd. Met als doelwit toeristische hotels en rooms-katholieke kerken, vielen er een paar honderd doden en gewonden. Jaren na de burgeroorlog en de verwoestende tsunami, heeft het land nu weer een klap gekregen om van te herstellen. 

 


Godsdienst Sri Lanka

Op Sri Lanka leven verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar. De belangrijkste hiervan zijn de Singalezen en de Tamils. 

De Singalezen zijn met 75% van de bevolking de grootste etnische groep, die voornamelijk boeddhistisch zijn. Ze leven vooral in het midden en zuidelijke deel van het eiland en stammen af van de veroveraars die vanuit Noord-India naar Sri Lanka kwamen in 247 voor Christus. De vele dagoba’s en tempels met verbeeldingen uit het leven van Boeddha zie je hierdoor terug op het eiland. Dit geloof kenmerkt zich door idealen als vrede, verdraagzaamheid, vriendelijkheid, gastvrijheid en liefde voor alles wat leeft. Daarom mag ook iedereen aanwezig zijn en zelfs deelnemen aan de gebedsdiensten. Boeddhistische tempels mogen dus zeker bezocht worden door toeristen (de kledingvoorschriften in acht genomen).

Daar tegenover staan de Tamils, die 18% van de bevolking vertegenwoordigen en voornamelijk hindoeïstisch zijn, en voor een kleiner deel christelijk. Zij wonen vooral in het noordoosten. De Tamils zijn een sterke identiteit en verdeeld in twee groepen. De Sri Lankaanse Tamils stammen af van de Tamils van het oude koninkrijk Jaffna, en wonen vooral in het noordoosten van Sri Lanka. Daarnaast heb je de Indiase Tamils, die voornamelijk door de Britten vanuit India naar Sri Lanka zijn gekomen om op theeplantages te werken. Zij wonen vooral in het bergachtige, centrale deel van het eiland.  

Van de overige bevolking is 7% moslim. Zij leven vooral in het zuidoostelijke deel van Sri Lanka. Veel van hen stammen af van Arabische, Indiase of Afghaanse handelaren. 

Tot slot is 6% van de bevolking christelijk en behoort tot de Rooms-Katholieke Kerk. Een groot deel van hen woont in Negombo, waar ongeveer 80% van de bevolking katholiek is. 

 

Kleding Sri Lanka

Traditionele kleding op Sri Lanka bestaat voor vrouwen vaak uit een kleurige sari, een rok met een blouse eronder. Veel mannen zie je in een sarong, een ruime rok. Bij traditionele feesten en in tempels wordt witte kleding gedragen. Naast deze traditionele kleding dragen de Sri Lankaanse mannen vaak gewoon een broek met een t-shirt, en de vrouwen een jurk.

Als je voor het eerst naar dit land reist, vraag je je natuurlijk af wat je dan moet dragen. Sri Lanka is conservatiever dan Bali of Thailand. Houd er dus rekening mee dat je hier niet in bikini over straat kan lopen. Je hoeft ook weer niet altijd een lange broek en lange mouwen aan, maar het is in het openbaar vervoer, op religieuze plekken en niet-toeristische plekken wel respectvol om je schouders en knieën te bedekken. Het bezoeken van (boeddhistische) tempels kan sowieso alleen als je je aan deze kledingvoorschriften houdt. In Colombo en op de strandbestemmingen is strandkleding (korte jurkjes/broeken/rokken/hemdjes) wel geaccepteerd. Maar daarbuiten, verder het land in, wordt het gewaardeerd als je er niet te bloot bij loopt. Neem naast topjes en shorts dus ook genoeg kleding met mouwen en rokken/broeken tot je knieën mee. Zorg dat de kleding makkelijk te combineren is met elkaar zodat je genoeg keus hebt.

De tropische hitte op Sri Lanka vraagt om dunne, luchtige, katoenen kleding die ruim zit. Vermijd synthetische, 

niet-ademende of strak-zittende en schurende kleding! Niets is vervelender dan er halverwege je reis achter komen dat je de helft van je kleding niet aan kunt omdat het simpelweg veel te warm of niet comfortabel is. Veel Sri Lankanen zie je met een paraplu lopen tegen de felle zon. Een hoed of een pet is dus sowieso een must. Goed zittende schoenen en een paar slippers is alles wat je qua schoeisel in ieder geval nodig hebt. Regenkleding is niet nodig, want meestal regent het kort, blijft het warm en is alles weer snel droog. In de bergen is het veel koeler, dus pak ook zeker een trui in, voor het geval dat! 

 

TIP: koop een sarong, die zijn superhandig! Een sarong is heel dun en licht, en kan je altijd gebruiken om je schouders of benen mee te bedekken, als sjaal of als doek op het strand. Neem ook een paar sokken mee als je een tempel bezoekt. Je schoenen moeten dan namelijk uit, maar de tegels zijn vaak heel heet door de zon.