Activiteiten

Van surfen tot safari's… Op Sri Lanka kun je allerlei natuurlijke & avontuurlijke activiteiten doen! We hebben de leukste activiteiten op Sri Lanka hieronder op een rijtje gezet.

 

Sri Lanka activiteiten

 

Surfen

De meest populaire activiteit op Sri Lanka is surfenSri Lanka is een waar paradijs voor surfliefhebbers! Ook als je nog nooit op een plank hebt gestaan in het water… Dan is dit eiland dé perfecte plek om je eerste golf te pakken! Het water is zo warm dat je geen wetsuit aan hoeft, een board huren kost je bijna niks (reken op zo’n €3,- voor een uur en €6,- voor een hele dag) en alleen al het uitzicht op de baai en de jungle maken dit een topervaring! Als het je eerste keer is, vraag dan om een lesje van de locals! Een lesje kost gemiddeld €10,-. Als geen ander kennen zij het gebied, de zee en de techniek. Wel zo veilig om mee te beginnen!

Belangrijk om te weten is het surfseizoen per gebied. Aan de oostkust is het surfseizoen van april t/m oktober. De spots zijn hier soms wat lastig te bereiken, maar je kunt hier kwalitatief beter surfen. Vooral half- tot gevorderde surfers kunnen hier hun hart ophalen, want de golven zijn
fantastisch. Aan de zuid- en westkust kun je van november t/m april het beste surfen. Deze regio is het best voor beginners en halfgevorderden, omdat er over het algemeen wat kleinere golven zijn. Hieronder bespreken we de beste surfspots van het land…

 

Zuidwestkust

De zuidwestelijke kuststrook heeft vooral golven die worden gevormd door riffen. Hierdoor is het iets meer opletten dat je je niet verwondt aan de rotsen, wanneer je een golf pakt. Het leuke is dat er veel verschillende kleine dorpjes zijn, die allemaal vrij dicht bij elkaar liggen. Je kunt dus per tuktuk of scooter van spot naar spot hoppen en ze allemaal af gaan!

 

Hikkaduwa

Main Reef
Deze spot wordt ook wel A-Frame genoemd, en is vernoemd naar de surfshop die er ligt. Er ligt een rif en doordat de golven er consistent zijn en vrij hoog kunnen worden (3+ meter) is het een populaire, drukke surfspot onder gevorderden.

North Jetty & Benny’s
Deze spots liggen wat noordelijker en boven het rif, en zijn alleen voor gevorderden surfers. 

Beach Break
Deze spot en iets zuidelijker daarvan is ideaal voor beginners, omdat er zand ligt en weinig rif.

 

Weligama 

Hier vind je een lange, uitgestrekte baai met zandbanken en zonder rotsen. Dit is één van de beste spots om te leren surfen! Je moet een klein eindje de zee inlopen om een golf te kunnen pakken, want het loopt heel langzaam af. Er zijn talloze surf rentals en lessen zijn overal mogelijk.

 

Midigama

Dit is een relaxt surfdorpje met 4 spots. Het is er niet heel druk, want naast surfen is er verder niet heel veel te doen. Voor beginners is dit misschien niet de beste spot. De golven breken hier op het rif, dus je vind er veel scherpe rotsen en stenen.

 

Mirissa

Deze baai kent twee spots, voornamelijk voor de gevorderde surfer. Er zijn veel rotsen en zee-egels dus pas wel op!

 

Hiriketiya

Eén van de mooiste baaitjes van het eiland heet ook wel Horseshoe Bay. Je surft hier in een kleine baai, omgeven door jungle. Vooraan de baai ligt voornamelijk zand, maar midden tot links- achterin vind je ook rif en rotsen. In de naastgelegen, grotere baai ligt Dikwella Beach, waar je ook prima kunt surfen. Dit is ook een erg leuke spot voor beginners! 

 

Tallale 

Deze zuidelijke, prachtige, verscholen baai is omgeven door palmbomen en afgeschermd door jungle. Er is een golf die op de zandbank breekt, die perfect is voor beginners. Gevorderden kunnen bij de main point golven pakken.

 

Zuidoosten

In het zuidwesten van Sri Lanka ligt Arugam Bay, een gemoedelijk vissersdorpje. Eigenlijk bestaat het uit één lange weg met hostels, guesthouses en restaurantjes en uitlopers naar het strand dat er parallel aan loopt. Hier vind je eigenlijk alle surfspots van de noordoostkust, die allemaal per scooter of tuk tuk zijn te bereiken. Vooral de relaxte hippie sfeer maakt deze plek tot één van de surfbestemmingen op Sri Lanka waar je per ongeluk wat langer blijft…

 

Pottuvil Point

Deze meest noordelijke spot heeft golven tot wel bijna een kilometer lang. Ze breken op het zand en dicht op de kust. In augustus en september zijn de golven hier het best. Neem zelf eten en drinken mee, want dat kun je hier niet vinden. 

 

Whiskey Point

Deze noordelijke spot is perfect voor beginners, vanwege de langzame, steady golf. Het is dan ook een populaire spot voor surflessen. Er is een surf rental op het strand, en het Sababa restaurant dat hier ligt is populair vanwege de legendarische feestjes die er gegeven worden.

 

Elephant Rock

Deze zuidelijke spot ligt wat afgelegen. Na 10 minuutjes over een dirt-road moet je je door een lagoon waden en over rotsen klimmen, waarna je in een enorme baai terecht komt. De golf breekt langs de rotsen, maar verder is het een zandbank. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden! Er is geen bar of restaurant in de buurt dus bereid je goed voor. Er is wel een surf rental.

 

Peanut Farm

Na zo’n 15 minuutjes over een hobbelige dirt-road, vind je deze zuidelijke surfspot. Peanut Farm ligt ook vrij afgelegen. Dat heeft wel als voordeel dat het er meestal niet zo druk is! Er is één restaurantje waar je wat kunt eten en boards worden op het strand verhuurd. Gevorderden surfers kunnen via de rotsen het water inspringen om hun golf te pakken. Het verlengde ervan is geschikter voor beginners, waar een zandbodem loopt zonder rotsen. 

 

Baby Point

Dit is een heel kleine surf spot met, zoals de naam al doet vermoeden, baby golfjes. De spot ligt voor Mambo’s maar heeft zelden écht golven om op te surfen, zelfs voor beginners. 

 

Main Surf Point

Deze spot is geschikt voor half gevorderden tot gevorderden. Er is een rif waar de golf overheen gaat, maar desondanks is het een populaire spot. Het kan er daardoor ook erg druk zijn. Bij Upali’s Beach Surf Café kun je boards huren en wat drinken of eten.

 

Safari

Een safari blijft één van de leukste activiteiten op Sri Lanka

Bezoek de nationale parken en ga op safari! Vanuit de jeep zie je gegarandeerd wilde dieren, afhankelijk van het seizoen en park waar je heen gaat. Naast een spannende tour in een prachtig gebied, weet je met dit bezoek ook zeker dat de dieren echt wild zijn en zie je geen olifanten aan kettingen.

 

Yala

Dit is het meest bekende en bezochte park in het zuiden van Sri Lanka. Het bestaat uit droge vlaktes, bossen, meertjes en grenst aan zee. Je slaapt meestal in Tissamaharama en regelt een jeep vanuit hier. Verwacht wel: tientallen jeeps die dagelijks door het park rijden, dus je zult zeker niet de enige zijn. Maar je hebt hier wel de grootste kans op het spotten van luipaarden, aangezien de populatie nergens anders zo
groot is als hier. Ook zie je hier wilde buffels, krokodillen, herten,
zwijnen, apen en vogels.

 

Minneriya

Dit is naast Yala het grootste park, en bestaat voor een groot deel uit de Minneriya Tank: een groot meer dat dient als dé verzamelplaats voor olifanten. Eén keer per jaar komen alle olifanten bij elkaar (the gathering) en heb je de kans honderden olifanten samen te zien: zowel jonge olifantjes als grote mannetjes. Daarnaast spot je hier veel buffels, herten, apen, reptielen en vogels.

 

Uduwalawe

Dit is een prachtig, wat kleiner park vol dichte bossen, meren, moerassen, de rivier de Walawe en enorme groene vlaktes. De kans op olifanten is hier het grootst. Je gaat per jeep het park in en ziet hier ook buffels, krokodillen, jakhalzen en leguanen.

 

Wilpattu

Het grootste, en één van de oudste nationale parken van Sri Lanka, ligt ten noorden van Colombo. Hier vind je grote aantallen luipaarden, lippenberen, jakhalzen, witbaard langoeren, otters, olifanten, reptielen en exotische vogels.

 

Bundala

Bundala is het kleinste park van Sri Lanka, speciaal voor vogelliefhebbers! Je vindt hier tussen de 100 en 200 verschillende soorten vogels tussen de meertjes, lagunes en duinen. Daarnaast is er een kleine groep olifanten en zijn er veel krokodillen.

 

Hiken

In de vele nationale parken op Sri Lanka kun je goed hiken

Horton Plains & World’s End

Horton Plains is een natuurreservaat op zo’n 2000 meter hoogte. Het landschap is heel divers en varieert hier van wijdse grasvlaktes tot dichte jungle, rotsen, heuvels en meertjes. Je vindt hier vele herten, makaken, apen, reptielen en vogels. Je kunt er een hike van 9 kilometer doen die je langs de mooiste plekjes brengt, zoals de watervallen en twee uitzichtpunten genaamd ‘(Little) World's End’. Je kijkt namelijk in een afgrond van een kilometer diep naar beneden!

 

Lion Rock & Pidurangala

Een must-visit volgens ons is de gratis klim van de Pidurangala Rock. Deze beklim je ‘s ochtends, en na een klein uurtje over rotsen klauteren kijk je met zonsopgang uit over het imposante landschap en de Lion Rock, het achtste wereldwonder. De klim van drie kwartier is goed te doen
en het uitzicht met zonsopgang is onbetaalbaar! Je voelt je als Mowgli on top of the mighty jungle.

De beroemde Lion Rock zelf kun je ook beklimmen. Bovenop deze enorme rots heeft een vroegere koning zijn paleis laten bouwen, dat nog deels te zien is. De beroemde muurschilderingen van vrouwen en delen van een uitgehakte leeuw in de rots zijn ook nog goed te zien. Echter is een klim naar boven vaak druk, bestaat uit volle trappen en kost je €25,- toegang. 

 

Adams Peak

In het centrale deel van Sri Lanka vind je in de schitterende, groene omgeving een 2243 meter hoge berg: Adam’s Peak. Al ruim duizend jaar is dit een magische berg voor pelgrims. Volgens gelovigen is deze berg namelijk de eerste plek waar Adam, Boeddha en Shiva hun eerste stap op aarde zetten. Het beklimmen ervan is met 5500 treden heen en terug dan ook een echte pelgrimstocht. Maar ook voor niet-gelovigen is deze tocht de moeite waard, want bovenop wordt je beloond met een adembenemend uitzicht over Sri Lanka.

De klim zelf is niet moeilijk, je hebt geen gids nodig en je hoeft er niet superfit voor te zijn. Wat je wél moet zijn is goed voorbereid. Je gaat heel veel trappen oplopen! Je vertrekt rond 02:00 uur ‘s nachts vanuit het nabijgelegen Dalhousie, een prima plek om vanuit te vertrekken. Waarschijnlijk bereik je dan rond een uur of 05:00 uur de top, zodat je de zon kunt zien opkomen vanuit het wolkendek, een magisch gezicht! De beste periode om de berg te beklimmen is december t/m mei. Buiten dit seizoen is er meer kans op dichte mist, waardoor het uitzicht wordt belemmerd. Ook zijn de paden ‘s nachts dan niet verlicht en zijn de kleine shops naast het pad met eten & drinken vaak gesloten. 

 

Ella Rock

In het bergdorpje Ella kun je hiken naar de top van Ella Rock. Het is niet echt een duidelijke route en er zijn meerdere paden, maar het is wel prima te vinden met een app als maps.me. De klim duurt zo’n 2,5 uur en volgt langs watervallen, door dicht riet, langs theeplantages en een dicht bos. Het eerste stuk loopt over het spoor, wat je ook met de scooter of tuk tuk kunt doen, als je zo’n 45 minuten wilt besparen. Daarna volgt een pittiger deel, met onderweg een paar viewpoints en uiteindelijk bovenaan een betoverend uitzicht. Ook hier is de beste tijd om de klim te maken ‘s ochtends vroeg, zodat de wolken die ‘s middags opkomen niet het uitzicht belemmeren.

 

Little Adam’s Peak

Een makkelijke klim is het kleinere broertje van Adam’s Peak. Je kunt tot de ingang van het pad rijden en vanaf daar naar boven lopen, dit kost je dan in totaal zo’n 2 uur. Als je met de scooter helemaal tot boven doorrijdt (het laatste stuk weg is erg slecht) hoef je eigenlijk alleen nog om de berg heen te lopen en de trappen omhoog. Dat lukt wel in een uurtje. Het is een duidelijk pad wat uitkomt op een heuvel, met een prachtig 360 graden vergezicht op de bergachtige omgeving van Ella.

 

Duiken & snorkelen

Snorkelen en duiken zijn leuke activiteiten op Sri Lanka

In de zeeën rondom Sri Lanka komen verschillende soorten dieren voor. Barracuda’s, haaiensoorten, tonijnen, makrelen, dolfijnen en walvissen bijvoorbeeld. Er zijn vele koraalriffen waar het krioelt van de vrolijk gekleurde, tropische vissen. Deze riffen liggen vooral voor de kust van Negombo, Colombo, Hikkaduwa, Batticaloa en Trincomalee. De koraalbanken worden echter wel bedreigd door grote stromen toeristen en is al beschadigd door de hoeveelheid bezoekers afgelopen jaren.

Als je dan toch wilt snorkelen of duiken kan dat (wees voorzichtig dat je het koraal niet verstoord!). Het aanraken van koraal kan al leiden tot sterfte ervan. Ook hier gelden weer twee verschillende, beste seizoenen. Van oktober t/m mei is de zuidwestkust het beste om te duiken. Van mei t/m oktober kun je het beste duiken aan de noordoostkust. 

 

Noordwestkust

Voor de kust van Kalpitiya ligt het Bar Reef, een prachtig koraalrif waar vele dolfijnen langs komen. Het is vrij ongerept waardoor dit rif minder aangetast is. Je vindt hier koraalvlinders, vele scholen vissen, papegaaivissen, rifhaaien en honderden dolfijnen. Je kunt er ook gewoon snorkelen, want het rif ligt maar een paar meter diep!

 

Zuidwestkust

Hikkaduwa

Bij Hikkaduwa vind je vele zandstranden met rotsen en koraalriffen. In het zuiden vind je, iets verder de zee in, de ongerepte Taprobane riffen. Je ziet hier onder andere roggen, zeeschildpadden, Napoleonvissen, murenes en grote scholen vis. Ook vind je er vele scheepswrakken.

 

Unawatuna

Voor de kust van Unawatuna, op ongeveer 10 minuutjes varen, vind je de rotsformatie Goda Gala Diyamba, waar je vele vissoorten zoals murenes, makrelen, naaktslakken en napoleons vindt. Daarnaast zijn er veel baaitjes te vinden met rustig zeewater, waardoor je hier ook goed kan snorkelen en zomaar zeeschildpadden tegenkomt. Ook hier vind je veel scheepswrakken die niet dieper dan 30 meter liggen.

 

Tissamaharama

Op 10 kilometer voor de kust van Tissa ligt het mooiste koraalrif van Sri Lanka: het Great Basses Reef. Hier zie je onder andere grijze haaien, grote scholen vissen, roggen en tonijn. Deze plek is echter voor gevorderde duikers en duiken is hier alleen mogelijk van half maart t/m half april.

 

Noordoostkust

Pasikudah

Voor de kust van Pasikudah Beach kun je een scheepswrak zien dat in de Tweede Wereldoorlog is gezonken en in tweeën is gebroken. Daarnaast zie je hier veel koraalvlinders, maanvissen, anemoonvissen en pijlstaartroggen. Veel duikstekken zijn relatief ondiep met een diepte van 10 tot 15 meter, dus deze spot is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

 

Pigeon Island

Deze snorkelspot ligt een kilometer voor de kust van Trincomalee. Je gaat met een bootje naar het eiland, waar je het water in stapt om het koraalrif te ontdekken. Omdat het erg ondiep ligt is dit perfect voor beginners en om te snorkelen. Je ziet bijvoorbeeld clownvissen, kleine rifhaaien en zeeschildpadden. Helaas is het rif hier behoorlijk beschadigd afgelopen jaren en zie je dat het koraal op veel plekken dood is. 

 

Batticaloa

Ten zuiden van Pasikudah Beach kun je een scheepswrak van HMS Hermes zien, het eerste vliegdekschip ter wereld. Het komt uit de Tweede Wereldoorlog en is in 1942 gezonken. Het ligt op een diepte van 42 tot 53 meter, dus deze duik is wel alleen geschikt voor (zeer) gevorderde duikers. 

Wil je op een ondieper stuk duiken om scheepswrakken te bekijken, dan kun je nog meer wrakken van stoomboten vinden voor de kust van Batticaloa. Op zo’n 9 meter vind je hier de wrakken van de SS Brennus en de SS Sir John Jackson. Deze zijn bijzonder genoeg vrij intact gebleven!